Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exekuční očistec - IHNED .cz

 Smyslem většiny exekucí už není vymáhání práva, ale odměny pro exekutory a právníky. V roce 2003 bylo exekucí něco přes sto tisíc. Minulý rok už málem milion.

Exekuce uvalená na Karlův most, zoologickou zahradu, Staroměstskou radnici a vůbec veškerý majetek hlavního města by se dala považovat za kuriozitu. Jenže nelze. Ukazuje, že se exekutorský byznys vymknul veškerým limitům. Obstavení majetku má dlužníka motivovat k zaplacení. OK. Ale proč to dělat takto teatrálně? Nestačilo obstavit jednu nemovitost? Praha by 160tisícový dluh zaplatila tak jako tak.

Pražský případ je symbolem neuměřenosti, či lépe řečeno megalomanské rozežranosti exekutorského stavu. My můžeme všechno, na naší straně je zákon, myslí si. Ano. Ale pokud tomu tak je, pak je zákon špatný.

Jistě: dluhy se mají platit, jenže smyslem většiny exekucí už není vymáhání práva, ale odměny pro exekutory a právníky. V roce 2003 bylo exekucí něco přes sto tisíc. Minulý rok už málem milion. Chtějí nám exekutoři tvrdit, že ochota Čechů platit dluhy se za osm let desetkrát zhoršila? Že každý pátý pracující Čech je notorický neplatič? Ve skutečnosti se jenom na plné obrátky rozjel byznys, kdy se z dávno zapomenuté stokorunové pokuty stávají desetitisícové dluhy.

Dosavadní omezení pro exekutory (už třeba nemohou kvůli stovce prodat dlužníkovi střechu nad hlavou) nestačí. Návrhy ministra Pospíšila, na snížení jejich odměn a na zavedení takzvané předžalobní výzvy (díky které by dlužník zjistil, že vůbec něco dluží), jsou správné. Jenže Pospíšil byl ministrem už v roce 2006 za Topolánkovy vlády. Je tak spolupachatelem vzniku dnešního exekučního očistce, v němž 130 exekutorů vidlemi přehazuje

DEBATA

FacebookDiskutovat o praktikách exekutorů můžete také na :

http://facebook.com/alex.aralakis

statisíce lidí společně se sochami z Karlova mostu. Tím nechceme ministrovu snahu shazovat. Ale naopak ho motivovat, aby boj proti exekučnímu byznysu dotáhl do konce.

gorila-od-vrany-fb.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky justiční mafie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář