Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 9. 2010

Že by se konečně dělo něco s lichvou ?

Program VV - BOJ PROTI LICHVĚ LOGOEXTRA VĚCI VEŘEJNÉ.jpg VÝŠE PŮJČKYSPLÁTKA (týdenní, měsíční) POČET SPLÁTEK (týden, měsíc) KOLIK CELKEM ZAPLATÍTE ZA PŮJČKUKOLIK ZAPLATÍTE NA POPLATCÍCHSANKCE V PŘÍPADĚ NEZAPLACENÍ SPLÁTKYCELKOVÉ NÁKLADYPŘEPLATÍTE RPSN (roční procentní sazba nákladů) INFORMACE O PŮJČCE Již několik let zneužívají bankovní a nebankovní úvěrové společnosti tísně a neznalosti občanů v oblasti finančnictví. Poskytují půjčky, které jsou spojené s nepřiměřenými úroky a dalšími poplatky, které tyto občany přivádějí do neřešitelných životních situací, včetně osobního bankrotu. Zákon tuto problematiku řeší nejednoznačně, proto požadujeme: 1. Uzákonění povinnosti uvádět ve všech smlouvách přehledně a viditelně (v tabulce) všechny údaje vztahující se k dané smlouvě, včetně hrozících sankcí. 2. Uzákonit povinnost uvádět na všech smlouvách varování před nezodpovědným zadlužováním, které může vést až k osobnímu bankrotu (po vzoru varování na tabákových výrobcích). 3. Zpřísnění § 218 (Lichva) zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku, o ustanovení maximální přípustné sazby RPSN (roční procentní sazba nákladů) ve výši 18 %. Maximální výše RPSN by byla určena jako roční výše lombardní sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 16 procentních bodů. 4. Zákaz televizní reklamy na spotřebitelské úvěry a půjčky. Domníváme se, že televizní reklama je v přímém rozporu se zájmy spotřebitele, neboť navádí k nezodpovědnému půjčování peněz, a to zcela zavádějícím způsobem. Reklama dále vyvolává dojem, že zadlužovat se za účelem nákupu spotřebního zboží je normální věc, která přináší řešení v případě finančních nesnází. V důsledku těchto reklam se spotřebitelé dostávají do neřešitelných situací, které často končí až osobním bankrotem. 5. Novelizace obchodního zákoníku, na jejímž základě by jakákoliv smlouva o úvěru, jejímž účastníkem je fyzická osoba, se automaticky stala smlouva o půjčce dle občanského zákoníku. 6. Podpora finanční gramotnosti již na druhém stupni základních škol. 7. Zrušení rozhodčí doložky u spotřebitelských úvěrů (jak na Slovensku). 8. S cílem zvýšit odbornost poskytovatelů služeb, uzákonit nutné vzdělání a praxi pro získání licence. V případě nedodržování podmínek možnost odejmout licenci poskytovateli.
 

Náhledy fotografií ze složky Lumpové a novodobí korzáři

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lichva = se přeci trestný čin a zde se prohánějí zloději na koních

Majkl, 19. 1. 2011 19:39

Nejsem právník, ale myslím, že někde bude správně definováno co je to přesně lichva a myslím si, že se zde opravdu provádí státem - tedy ministerstvem financí protizákonné bankovnictví, které má za úkol zničit postupně všechny lidi v této republice a vytvořit horních super 10tis. lidí. Bylo by potřeba s nějakým právníkem to zjistit a podat trestné oznámení na neznámé pachatale a podat to k nejvyššímu či ústavnímu soudu ( upozorňuji, že nejsem právník, ale určitě by se to dalo zjistit a zaútočit proti této oficiálně a trestně povolené armádě exekutorů a licvářských společností ) + žalobu na stát, že vydrancovala majetky lidí jako to dělali opravdu jen ti gestapáci. Beru, když dlužíš např. 10 tis. sebereme ti max. 1x tolik - tzn. 20tis. abysis to zapamatoval a né 2milióny aby si se šel zabít. Je to ztráta soudnosti práva - je to inkvizice a státní anarchie a výsměch naší ústavě a hrdosti na Český stát. Je třeba se bránit, ale nevíme nikdo jak. Ale až se v této zemi začnou vraždit tito exekutoři - vůbec se tomu nebudu divit a to určitě brzo nastane až někomu přeskočí v mozku a i politici se začnou třást. Prostě najde se někdo odvážný kdo s tím urychleně něco udělá? Nebo navrhuji někdo z podvedených exekutorem a kdo se vyzná ať založí nějakou fintou postupně společnost, která by si vždy vytipovala nějakého exekutora, nebo nějakého super boháče, či slavnou osobu a na něco mu přišla a udělala z něho okamžitě chudáka a bezdomovce jako oni z vás. Včetně arbitráží a žalob na náš stát. Do té doby se s tím nic dělat nebude. To je můj názor a nejlepší obrana je útok, ale bohužel tomuto tak dalece nerozumím. Ale budu fandit tomu kdo to dokáže.

Re: lichva = se přeci trestný čin a zde se prohánějí zloději na koních

Mimozemštan, 16. 8. 2013 13:27

25.5.2015

Re: lichva = se přeci trestný čin a zde se prohánějí zloději na koních

Mimozemštan, 16. 8. 2013 13:28

25.5.2015

Re: Re: lichva = se přeci trestný čin a zde se prohánějí zloději na koních

MIMOZEMŠTAN, 16. 8. 2013 13:35

2X.JO ???.TO zavinil kontrolní kod,nákej programátor zavinil to,že musím odpovídat 2x.???Tfuj tajbl,to je mě ale technika.

Zpřísnění § 218 (Lichva) zákona č. 40/2009 Sb

Petr, 15. 9. 2011 18:39

Jestli se nepletu,začátkem tohoto roku došlo ke změně tohoto zákona.Ale nikde se o tom nemluví,ať se snažím sebevíc nedaří se mě tuto zněnu zákona na netu najít.Hlavně mě zajímá ustanovení maximální přípustné sazby RPSN .Prosím jestli máte někdo přesné informace dejte vědět.Děkuji